joi, 1 septembrie 2011

Rusine.. rusine tuturor celor care ne critica

De la an la an rata de promovabilitate la bacalaureat a scăzut, ajungând în acest an la un nivel alarmant de sub 50%. Astfel, mai bine de jumătate dintre toţi elevii din ţară care au susţinut examenele de final de liceu nu au luat notă de trecere.
Rezultatele parţiale arată o rată de promovabilitate la BAC de 44,47%, înainte de soluţionarea contestaţiilor.
Iată aici rata de promovabilitate la Bacalaureat, la nivel naţional, din ultimii zece ani:

• 2010 – 69,30% la nivel naţional
• 2009 – 81,47% la nivel naţional
• 2008 – 77,24% la nivel naţional
• 2007 – 82,08% la nivel naţional
• 2006 – 79,60% la nivel naţional
• 2005 – 84,76% la nivel naţional
• 2004 – 84,60% la nivel naţional
• 2003 – 76,82% la nivel naţional
• 2002 – 86,71% la nivel naţional
• 2001 – 86,28% la nivel naţional

Eu am sustinut examenul de bacalaureat in anul 2009, nu spun ca a fost usor, pentru ca as minti.. sincer m-am uitat peste subiectele de anul acesta si mi s-au parut destul de grele fata de alti ani.
Copiii sunt debusolati de atatea schimbari facute, manuale se schimba an de an, ca si manuale facultative, tezele, examenele si bacalaureatul.
Inainte, cel care nu era bun si nu invata ramanea repetent pana la adanci batraneti, nu ca in prezent, cand profesorii dau note de trecere fiecaruia, ca sa aiba promovabilitate crescuta si sa pastreze clasa si, bineinteles, obiectul muncii. (Am prieteni profesori care mi-au relatat acest lucru.)
In prezent, invatatorii si profesorii sunt mai interesati de salarii, de politica si mitinguri decat de calitatea invatamantului. Si cine oare are de suferit? Copiii nostri, care au parte de un invatamant haotic, cu profesori nepregatiti (doar ati vazut la TV notele obtinute la titularizare) sau de profesori suplinitori, adica oameni mai mult sau mai putin pregatiti. Am cunostinte, prieteni care au terminat o facultate de specialitate, dar, vazand acest haos si salariile de mizerie, au decis sa lucreze in alte domenii sau au plecat in strainatate, decat sa isi bata statul roman joc de ei.
Asadar, parerea mea despre invatamantul romanesc de azi este foarte proasta si nimic din ceea ce vad nu pare sa indrepte acest lucru.

Majoritatea oamenilor cu bani au o gandirea prosta.. in ce sens?!!
Isi trimit odraslele la licee particulare, cu gandul ca acolo se face carte..exclus
Eu am facut liceul pana in clasa a XI inntr-un oras mic de langa Arad (Ineu), dar am in clasa a XII m-am mutat la Arad (mare greseala am facut) de ce spus asta? sa va explic
Pe langa faptul ca invatamantul la o scoala particulara  este pe  atat de scump pe atat de prost.. daca cumva nu ai banii necesari pentru a ajunge la nivelul colegilor tai, la sfarsitul anului stima ta de sine va ajunge la 0.
Inaine sa ajung la acest liceu am pus pe lista niste licee de stat din Arad (cateva din cele mai cunoscute ca medie de promovabilitate mare, mai exact licee unde se invata).Apoi m-am gandit si la faptul ca eu voi lucra deci aveam nevoie de un liceu cat de cat lejer, dar totusi unde cursurile cunt cursuri nu lectii de moda ca sa in cazul meu.
Intr-un final am ajuns la acest liceu particular cunsocut in Arad si singurul de asemenea.. unde am remarcat cu mirare elevi foarte bine imbracati, cu haine una si una. Ma gandeam in acel moment ca haine nu face omul, dar cu timpul am ajus sa ma contrazic..
Pe langa faptul ca am fost primita in clasa.. asa.. ea e colega noua venita dintr-un oras mai mic.. am mai fost si trimisa in ultima banca :)).
Nu am vazut in asta o problema, problema mea era de ce toata lumea se uita la mine.. asa.. cu mila..insa, pe parcurs am inteles.. nu am reusit sa ma ridic la nivelul asteptarilor lor (ma refer la un nivel material) pentru ca de altceva nu putea fi vorba ;) (asta am realizat pe parcurs)..
Nu vreau sa o mai lungesc atat.. ideea este urmatorea, aveam doua variante:
1. Sa vin cat mai rar posibil la scoala si sa nu interactionez cu cei mai "presus" ca mine
2. Sa incep sa investesc si eu in imaginea mea si anume (sa-mi cumpar haine de la diverse firme cu renume, sa nu ies din casa nemachiata, dar cel mai important lucru era sa-mi achizitionez o masina de la macar 3000 de euro in sus sa ma incadrez in grup.. (tinand cont ca altele si-au luat si de 30.000 de euro masina).
Am ales prima varianta deoarece oricum chiar daca veneam la scoala, cursuri se faceau si nu prea.. tin minte ca aveam o profesoara de lb. romana care vorbea la telefon in timpul orelor in italiana cu diverse persoane, sau isi etala poseta ei de 1000 de euro sau cizmele ei de nu stiu cate milioane.
Am realizat prea tarziu ca nu sunt unde trebuie si ca nu asta vroiam dar..a fost prea tarziu.
Am intrat in examen in a doua sesiune datorita absentelor si unor scandaluri cu directorul adjunct, dar am luat examenul o nota buna, care mi-a permis sa ma inscriu la o facultate de stat la un profil de management, unde sunt in anul III si totul este ok :)

Concluzia:

Nu noi suntem singurii vinovati, legat de promovabilitatea scazuta la examenul de bacalaureat, de vina este si sistem prost gandit de un ministru al invatamantului, mai prost ca si sitemul.
Am ajuns sa fim facuti:
“Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia facebook! – aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară în zilele acestea pe toţi care am dat Bacalaureatul – eu le spun doar atât – RUSINE! Ruşine tuturor!
Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine  vouă, profesorilor,politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!
Am ajuns după 20 de ani de şpagă, de modele gen Becali, Tălmăcean şi Bianca Drăguşanu, de învăţământ prost manageriat, de legi prost făcute să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani din care au ieşit generaţii întregi de dascăli care ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri cei care ne aflam acum în aceeaşi oală, indiferent dacă ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o LIMITA!



miercuri, 20 aprilie 2011

CITATE DESPRE POLITICĂ

Voi începe cu ceva uşor de digerat.. fiind şi la început nu vreau să vă sperii prea tare cu părerile mele studenţeşti despre "aleşii poporului"..

1. Cea mai grea pedeapsa pentru decizia de a te implica in politica este sa fii condus de cineva care iti este inferior (Platon)
2. Politica este un razboi fara varsare de sange in timp ce razboiul este politica cu varsare de sange (Mao Tse-Tung)
3. Daca ai de gand sa pacatuiesti, pacatuieste impotriva lui D-zeu, nu a birocratiei. D-zeu te va ierta dar birocratia nu o va face (Hyman Rickover)
4. Aveti vreodata sentimentul ca singurul motiv pentru care sunt alegeri este ca sa aflam daca sondajele au avut dreptate? (Robert Orben)
5. Politica este arta posibilului (A.E. Housman)
6. In politica este necesar sa iti tradezi fie tara, fie electoratul. Eu prefer sa tradez electoratul (Charles de Gaulle)
7. Revolutionarul care castiga este un om de stat, cel care pierde este un criminal (Erich Fromm)
8. Se presupune ca politica este a douacea mai veche meserie. Am ajuns sa imi dau seama ca aduce foarte mult cu prima. (Ronald Reagan)
9. Cel care stie sa laude, stie deasemenea sa defaimeze (Napoleon Bonaparte)
10. Un stomac gol nu este un bun sfatuitor politic (Albert Einstein)